Príspevok č.: 216 | 25.09.2009 14:59oci | Krajina: CZ
List Dr. Claude Baláža, bývalého splnomocnenca vlády Slovenskej republiky, všetkým Slovákom žijúcim v zahraničí a členom Svetového združenia Slovákov v zahraničí
Slovenské zahraničie od začiatkov masového vysťahovalectva slovenského ľudu v 80-tych rokoch 19. storočia až do súčasnosti buduje vlastnú pamäť, ktorá sa stáva imanentnou súčasťou slovenských národných dejín. V minulosti i dnes sa rôzni falzifikátori, plagiátori, manipulátori snažili a snažia rôznymi manipuláciami a interpoláciami skresliť pomocou lží, poloprávd a neprávd túto pamäť. Pamäť, ktorej sa snažia podlomiť úctu k pravde a neskresleným faktom, pričom podceňujú pamäť a marginalizujú inteligenciu tých druhých. Hovorí sa „lož má krátke nohy“, a preto sa nemôžeme nečinne prizerať bez toho, aby sme nezdvihli náš hlas. Úcta k pravde, spravodlivosti, slobode a demokracii musia tvoriť základy atribútu sebavedomia Slovákov žijúcich v zahraničí ako rovnocenných partnerov Slovákov žijúcich na Slovensku.
V ostatnom čase sa k takýmto pokusom priradil aj augustový list V. Skalského členom SZSZ. Podľa neho „mali sme zrazu Svetové združenie Slovákov v zahraničí, strešnú organizáciu“. Nuž nebolo to „zrazu“, ale tomu predchádzal určitý proces v domácom i zahraničnom prostredí. S myšlienkou a iniciatívou prišiel vtedajší Generálny sekretariát pre zahraničných Slovákov pod vedením splnomocnenca vlády Slovenskej republiky. Na jeho pôde boli vytvorené všetky organizačné, materiálno-technické, programové a finančné
podmienky pre vznik takéhoto nového občianskeho združenia. Na tejto pôde v spolupráci s vtedajším podpredsedom vlády pre legislatívu Ľ. Fogašom a štátnym tajomníkom ministerstva kultúry M. Gacíkom boli rozpracované návrhy všetkých potrebných dokumentov, vrátane návrhu štatútu a rokovacieho poriadku, ktoré boli pred zasadnutím stálej konferencie zaslané na pripomienkovanie krajanským organizáciám. Reakcie zo zahraničia boli rôzne, väčšinou konštruktívne, okrem jednej krajiny. Niektoré pražské organizácie v Českej republike zaujali postoj, ktorý na stálej konferencii „Slovenská republika a zahraniční Slováci 2002“ predniesol vo svojom príspevku V. Skalský. V ňom odmietol „vytvorenie asociácie s inštitucionálnymi členmi“ t.j. budúceho SZSZ. Keď ale videl, že tento proces je nezvratný, rýchlo sa preorientoval na získanie nejakej pozície v niektorých zo sekcií alebo pracovných skupín. Aké typické pre vášnivého zberateľa rôznych funkcií, ktoré
nezabúda pri každej príležitosti prezentovať (predseda, místopředseda, šéfredaktor, koordinátor, člen tej a onej rady atď.). Nie je pravda, že V. Skalský bol na ustanovujúcom zhromaždení kandidátom na funkciu predsedu SZSZ. Kandidáti boli traja: Imrich Kružliak, Peter Virsík a Dušan Klimo. Darmo, archívne pramene a fakty nepustia.
Nuž a pokiaľ ide o tvrdenia V. Skalského, že SZSZ vzniklo a je strešnou organizáciou. Ide o velikášstvo osoby, ktorá vraj chce bojovať ako lev, zrejme ako český lev, lebo Slováci leva nemajú (okrem toho, ktorý tróni nad Štefánikom). Bojovať bude zrejme i za to, aby sa presadil ako prezident všetkých Slovákov žijúcich v zahraničí. Ide o veľký omyl a veľké nedorozumenie, ktoré je v zásadnom rozpore s ideami, ktoré boli pri vzniku SZSZ. Stačí sa obzrieť dozadu, otvoriť oči i uši a každému bude jasné, že vtedy i dnes išlo a ide o integráciu rovných s rovnými.
S krajanským pozdravom
Dr.Claude Baláž
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 254 | 11.10.2009 12:22redakcia | Krajina:
Reakcia na príspevok č. : 216
Napísali nám do redakcie:
Vážená redakcia,
Chcel by som poopraviť Dr. Claude Baláža, ktorý v jeho príspevku č. 216 uvádza (pozri koniec predposledného odstavca príspevku č.216) “Kandidáti boli traja (na funkciu predsedu SZSZ, na ustanovujúcom zhromaždení) : Imrich Kružliak, Peter Virsík a Dušan Klimo.”
V skutočnosti Imrich Kružliak kandidátom nebol ani v náznakoch. Kandidátom na funkciu predsedu SZSZ (medzi tromi kandidujúcimi) bol Aristid Zelenay, ktorý sa pri voľbe vzdal v prospech Dušana Klimu. Túto skutočnosť si môžete overiť u spomenutých pánov A. Zelenaya, či D. Klimu a autor príspevku č. 216 by si ju mal opraviť v jeho archívnych prameňoch a faktoch.
S krajanským pozdravom,
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 381 | 26.10.2009 18:40redakcia | Krajina:
Reakcia na príspevok č. : 216
Preposlali nám do redakcie:
Vážený pán Baláž,
ďakujem za Váš list, ktorý sa začína pekným odstavcom. Stopercentne môžem tento odstavec podpísať a keďže – paradoxne - platí aj na zvyšok Vášho listu, dovolím si ho zopakovať:
Slovenské zahraničie od začiatkov masového vysťahovalectva slovenského ľudu v 80-tych rokoch 19. storočia až do súčasnosti buduje vlastnú pamäť, ktorá sa stáva imanentnou súčasťou slovenských národných dejín. V minulosti i dnes sa rôzni falzifikátori, plagiátori, manipulátori snažili a snažia rôznymi manipuláciami a interpoláciami skresliť pomocou lží, poloprávd a neprávd túto pamäť. Pamäť, ktorej sa snažia podlomiť úctu k pravde a neskresleným faktom, pričom podceňujú pamäť a marginalizujú inteligenciu tých druhých. Hovorí sa „lož má krátke nohy„, a preto sa nemôžeme nečinne prizerať bez toho, aby sme nezdvihli náš hlas. Úcta k pravde, spravodlivosti, slobode a demokracii musia tvoriť základy atribútu sebavedomia Slovákov žijúcich v zahraničí ako rovnocenných partnerov Slovákov žijúcich na Slovensku.
Pán Baláž, neskresľujte preto, prosím, fakty. Stručne:
1. Lživo ma obviňujete z klamstva. Zmienil som sa (nie samoúčelne, ale v širšom kontexte), že som bol navrhnutý na zakladajúcom VZ za predsedu SZSZ, ale odmietol som to. Hoci tvrdíte opak, je to samozrejme pravda. Navrhol ma vtedy menom viacerých delegátov Ján Bencsik z Maďarska. Nepochybne si to pamätá, rovnako ako celý rad iných prítomných.
2. Píšete: “Kandidáti boli traja: Imrich Kružliak, Peter Virsík a Dušan Klimo. Darmo, archívne pramene a fakty nepustia.” Darmo, archívne pramene a fakty naozaj nepustia - akosi Vám vypadol ako kandidát Aristid Zelenay.
3. Myslím, že každý chápe, čo myslím tým, ak napíšem, že SZSZ je strešnou organizáciou slovenského sveta. Jednoducho, je to integračné zoskupenie, ktoré celému slovenskému svetu ponúka strechu. Nie úplne každý pod ňou už je, avšak máme medzi sebou naozaj väčšinu najvýznamnejších spolkov z 23 krajín a ďalšie pristupujú. O tom, že je to integrácia rovných s rovnými, niet pochybností. Vy tu používate známu demagogickú metódu, že niekomu sa vloží do úst niečo, čo nepovedal, a potom sa to slávne vyvráti.
4. Trochu na usmiatie je ďalšia pripomienka - netušil som, o čom všetkom budeme diskutovať na pôde SZSZ.
Ale nevadí:
Pokiaľ ide o frázu “biť sa ako lev”, ktorú som použil, snažíte sa mi podsunúť, že nie je slovenská, lebo Slováci leva nemajú, len Česi. Lenže ja som nepísal nič o heraldických zvieratách, ale použil som absolútne korektným spôsobom obrat, ktorý uvádza aj Krátky slovník slovenského jazyka:
lev -a mn. N a A -y m. najväčšia cudzokrajná mačkovitá šelma s veľkou hrivou (pri samcovi), zool. Leo leo: africký l., rev l-a;
pren. expr. silný, udatný človek
● silný, mocný ako l. veľmi;
biť sa ako l. udatne bojovať, obhajovať niečo;
chodiť ako l. v klietke vzrušene od hnevu, bezmocnosti;
l. salónov rutinovaný spoločník;
5. Ostatné by som asi zhrnul takto: Bolo by lepšie písať takpovediac atramentom, a nie žlčou. Aj keď ide o atrament virtuálny.
S krajanským pozdravom
Vladimír Skalský
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 382 | 26.10.2009 18:44redakcia | Krajina:
Reakcia na príspevok č. : 381
Preposlali nám do redakcie:
Vážený pán Skalský,
ďakujete mi za list, ktorý som Vám neposlal a posielate mi list, ktorý som nedostal, preto by som ani nemusel odpovedať, ale urobím tak. Urobím to ako človek, bez ktorého by dnešné Svetové združenie Slovákov v zahraničí nebolo vzniklo, dúfam, že aj túto skutočnosť nebudete chcieť poprieť, urobím to ako človek, ktorému záleží na Slovákoch žijúcich v zahraničí, urobím to ako človek, ktorý je jeden z nich, ako Slovák, ktorý sa slovenským vysťahovalcom narodil v zahraničí. Mohol by som hovoriť o mnohých pozitívach a negatívach SZSZ i krajanského hnutia v zahraničí, čo možno urobím na odbornej úrovni
ako profesionálny historik, ale nie takým spôsobom, akým prebieha súčasná konfrontácia o jeho stave a budúcom smerovaní.
Váš list ma neprekvapil, ale sklamal. Ste mladý inteligentný človek, ktorý sa nepotrebuje pohybovať v rovine arogancie, demagógie a neznášanlivosti. Takáto výmena názorov, alebo ich konfrontácia, určite neprospeje ani Vám, ani mne a už vôbec nie Svetovému združeniu Slovákov v zahraničí. Ak máte záujem naozaj integrovať, odporúčam hľadať porozumenie a toleranciu, nie osočovanie a nenávisť.
To sú hlavné dôvody, prečo nebudem odpovedať na Vaše konkrétne obviňovania, bolo by to zbytočné a nekonečné. Som jeden z tých, ktorí okrem toho, že srdcom, dušou i telom patria k zahraničným Slovákom, má na profesionálnej báze vo vedeckovýskumnej, koncepčnej, legislatívnej i riadiacej oblasti preukázateľne pozitívne výsledky. Preto Vás prosím a žiadam, aby ste sa nesnažili spochybňovať moju profesionalitu. Ale, ak cítite takúto potrebu, som pripravený na odbornej úrovni viesť dialóg i polemiku.
Je mi to veľmi ľúto, ale v tomto zmysle som sa rozhodol a odkazujem Vám, že ak sa nezmení nedôstojný spôsob a forma Vašej komunikácie, odmietam s Vami akýkoľvek dialóg.
S krajanským pozdravom
Dr. Claude Baláž
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevku