Hakel - voliť či nevoliť
Príspevok č.: 328 | 23.10.2009 15:48MH | Krajina: GB
Reakcia na príspevok č. : 296
2.Hakel býva na Slovensku a má Slovenské občianstvo
Za posledných 9 rokov prežitých vo Veľkej Británii, som urobil nespočetne ciest medzi Veľkou Britániou a Slovenskom. Ale určite asi menej ako p. Skalský medzi Prahou a Bratislavou.
Je pravda, že od januára 2009 do začiatku októbra 2009 som trvalejšie pôsobil na Slovensku a poviem aj prečo. Ako si už ľudia určite všiumli Slovenské centrum vydáva SK Magazine (jeho online verzi nájdete aj na www.skmagazine.eu) a tlačí sa na Slovensku, pretože je to lacnejšie ako v Británii. SK Magazine je finančne veľmi náročný projekt a keďže prišla hospodárska kríza, kedy firmy do marketingu stopli všetky výdavky, a my nemáme dotácie ako napr. Praha na jeden komunitný časopis cca 2 milióny českých korún, bola nevyhnutná moja osobná prítomnosť na Slovensku, aby sme zachránili čo sa zachrániť ešte dalo a mohli pokračovať vo vydávaní tohto magazínu, určeného na prehĺbenie britsko-slovenských kultúrnych a obchodných vzťahov.
Po ďalšie moje trvalejšie pôsobenie na Slovensku malo aj inú výhodu a to, že som mohol postretávať viacerých krajanov, ktorí prichádzali na Slovensko, ako aj osobne navštíviť 7 krajín a tak porozumieť viac krajanským problémom. Ale ja už navštevujem krajanov vyše 5 rokov, takže to pre mňa nie je žiadny nový fenomén.
Neviem kto a na základe čoho môže určovať ľudom, koľko dní sa má človek v tej a tej krajine zdržiavať. Ja si robím svoju spolkovú robotu kontinuálne a myslím si, že aj dobre, o čom svedčí aj kvalita SK Magazine, a pri súčasných informačných technológiách sa dá táto práca robiť aj na diaľku za čas, ktorý je potrebný na rozvoj našich projektov.
Slovenské občianstvo mám. A majú ho aj ďalší iní krajania vo svete. Po toľkých rokoch prežitých v UK by som mohol mať aj britské občianstvo, ale život ani práca ma k tomu zatiaľ nedonútila, takže nevidím dôvod, aby som sa vzdával slovenského občianstva.
Nikde v Stanovách SZSZ nie je napísané za akých podmienok môže člen SZSZ kandidovať na post predsedu.
Martin Hakel, kandidát na predsedu SZSZ
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 329 | 23.10.2009 16:04MH | Krajina: GB
3. Hakel zlyhal pri organizovaní Slovenských dní v Londýne
4. Hakel odstúpil z Generálnej rady
Áno zlyhal som. Svoju zodpovednosť som si priznal a odstúpil som z pozície člena Generálnej rady SZSZ za západnú Európu. Niektorí to nazývajú, že som zbabelo ušiel.
Ja to vidím, že som si priznal chybu a vyvodil som z toho dôsledky. Kiežby viacerí ľudia tak pristupovali k svojim činom.
Ale taktiež si uvedomujem, že všetky ľudské činy sú vždy niečím podložené a hlavne majú po väčšine historický a dlhodobý charakter. Preto si prečítajte email, ktorý som poslal pánovi predsedovi SZSZ ako aj členom GR SZSZ s mojou rezignáciou ako aj vysvetlením, prečo som konal ako som konal.
A potom je už na každom z Vás ako to ohodnotíte.
Email poslaný 30.08.2008
Vazeny pan predseda, vazeni clenovia GR SZSZ,
Dovolte mi, aby som Vas co najsrdecnejsie pozdravil v mene Slovenskeho centra v Londyne.
Po rozhovore s Jankom Fuzikom na navsteve v Srbsku, som sa rozhodol Vam napisat a vystvetlit urcite skutocnosti.
Na poslednej GR SZSZ 2007, som ponukol akciu Slovenskeho centra v Londyne ‘‘Thames Festival 2008’‘, co je 2 najvacsi festival v Londyne, kde prichadza okolo 800 000 navstevnikov a na ktorom sa uz po 4 rok bude prezentovat Slovensko. Ponukol som tuto akciu pre SZSZ, aby sa v ramci tejto akcii zorganizovali ‘‘Dni slovenskeho zahranicia’‘.
Nakolko GR neskoncila, podla mojho nazoru, najstastnejsie kedze uz po veceri nie kazdy sa vratil na pokracovanie GR, a takisto nie velmi priatelsky sme sa rozlucili s panom predsedom. Cize z mojej strany GR 2007 bola, ‘‘len aby bola’‘. Na ceste naspat do UK som si urobil par poznamok, ktore si mozete precitat v emaili. Chcel som to poslat vsetkym neskor, ale potom som sa rozhodol, ze tak neurobim.
Povedal som si, ze si pockam na postup aky zvoli pan predseda. 2 tyzdne pred uzavierkov na podanie grantov, mi napisal email, aby som mu poslal podklady pre Dni slovenskeho zahranicia. Nuz bol to cas, kedy sme nevedeli, kde nam hlava stoji, kvoli nasmu balu a takisto, aby sme stihli podat nase granty na USZZ. Neskor v roku boli iba odkazy cez inych ludi, ze co sa deje s tymto festivalom.
Myslim si, ze pan predseda mohol zvolit aj iny sposob komunikacie, nakolko je hlava SZSZ.
Takze po skusenosti s GR 2007 a pokracujucou komunikaciou, ani moj pristup k tejto akcii nebol, aky mal byt.
Prekvapili ma vsak vyjadrenia Janka Fuzika v Srbsku, ked som sa dozvedel, ze cele vedenie SZSZ, cakalo, ze vsetko spravim ja a oni vo mna verili. Neviem, kde potom sedel cely vykonny vybor, ak aj pan predseda je velmi zaneprazdneny, tak preco niekto aj z vykonneho vyboru nespravil nejaku aktivitu. A len tak pomimo sa dozviem, ze som sklamal.
Ja sa nezbavujeme svojej zodpovednosti, to nie, ale niekto by sa mal takisto zamysliet o com je tato organizacia, a ci vobec ma opodstatnenie este, pokial to pojde ako to zatial ide. Ja rovno poviem, ze nam to nic nedalo, ze sme v SZSZ. Za skoro 2 roky, ja osobne nevidim bohvie ake uspechy, okrem portalu.
Takze, aby som sa dostal k veci.
Priznavam si svoju chybu a berem plnu zodpovednost za svoje konanie, a preto sa vzdavam clenstva v Generalnej rade SZSZ za zapadnu Europu.
Ospravedlnujem sa, ze akcia Dni slovenskeho zahranicia v Londyne nebude.
Prajem vsetkym len to naj a nech sa Vam dari.
Tu si mozete precitat, moje postrehy, ktore som mal po GR 2007:
- Nedostacujuce informacie o rozpocte
- Nekonstruktivne riesenie problemov
- Nevieme ako sa docielia vlastne projekty
- Ake budu kriteria poskytovania alebo rozdelovania 400 tisic korun
- Ake su casove harmonogramy pre docielenie novely zakona o volbach zo zahranicia
- Slovenske dni, aky je casovy postup
- Nepocul som ako sa bude riesit problem platenia clenskych prispevkov
- Neviem ako sa budu inspirovat novi clenovia SZSZ
- Navrhujem zorganizovat GR 6 mesiacov dopredu, napriek tomu ze to stanovy neukladaju tuto povinnost
- Nevideli sme stale minutes z VV
- Chcem aby sa informovalo kedy sa VV bude konat
- Navrhujem aby GR boli verejne, napriek tomu ze to stanovy to neumoznuju
- Kolko bude stat nova funkcia riaditelky sekretariatu
- Ake budu jej ulohy
- Cele SZSZ mi pride ako ‘‘One man show’‘
- Ako sa bude pristupovat k clenom GR, pokial nemaju seriozny zaujem zucastnit sa GR
- Navrhujem aby sa sekretariat zalozil bez cakania na vysledok rokovania uradu vlady
- Navrhujem aby sa GR organizovala 2 krat za rok
- Moznost platit clenske cez Paypal
- Aky je postup pri nahanani neplatiacich clenov
- System organizovania GR musi organizovane s dostatocnou casovou rezervou, a ludia musia ratat s casovym predlzenim
- Neviem co ide predseda robit, ked clenovia GR opustia zasadanie Gr
- Nepochopil som ako funguje legaslativna skupina
- Vysvetlit clenom vyhody a nevyhody clenstva
- Zacat informovat vsetkych clenov SZSZ o vsetkom
- Neschvalil sa ziadny rozpocet na dalsi rok, ani predbezny
- Navrhujem aby sa SZSZ zacalo viac zaujimat o problematiku zapadnej europy a nie iba strednej a vychodnej, pripadne iba Ameriky
- Ake su presne vyssie ciele na reprezentovanie spolocnych zaujmov slovenskeho zahranicia
- Nepouzivat argument na ospravedlnenie, ze je to stale lepsie ako to bolo predtym
- Na akych podujatiach sa bude zucastnovat SZSZ v buducom roku
- Aka je medialna kampan a strategia na riesenie PR slovenskeho zahranicia na Slovensku
- Ake su ciele navstevy SZSZ v Izraeli
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 330 | 23.10.2009 16:09MH | Krajina: GB
5. Hakel ma zlé pomery s Úradom - s Predsedničkou na 100%
Úrad nie je jedna osoba (dve) a moje niektoré( občasné) priateľské názorové konfrontácie s predsedníčkou, nemajú z mojej strany vôbec osobný charakter a verím, že to tak nie je ani z jej strany. Jednoducho na niektoré problémy máme odlišný názor. A to neznamená, že mám na 100 % zlé vzťahy s celým úradom.
Práve naopak, dovolím si tvrdiť, že mám výborné odborné, profesionálne ako aj ľudské vzťahy so všetkými zamestnancami úradu, ktorí svoju pracú berú vážne a ktorým záleží na slovenskom zahraničí.
Práve títo pracovníci a sú to hlavne pracovníci z teritoriálneho oddelenia, ktorí majú na starosti krajanov podľa jednotlivých regiónov a taktiež vyhodnocujú spolkové projekty, ktoré potom obhajujú pred grantovou komisiou. Aj keď sa snažia objektívne posudzovať každý projekt pred komisiou, grantová komisia má, podľa svojho štatútu, len charakter odporúčania a posledné slovo s plnou zodpovednosťou má v zmysle zákona a štatútu úradu jeho predsedníčka V. Prívarová.
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 331 | 23.10.2009 16:15MH | Krajina: GB
6. Hakel je karierista
Na to nevidím nič zlého. Ja to beriem, ako plus pre človeka, pretože to ukazuje, že človek vie čo chce, má svoje ciele a môže to byť len prospešné pre celé SZSZ.
Keby som nebol karierista, tak by som asi nekandidoval na predsedu SZSZ.
Samozrejme, treba vždy zvažovať aké prostriedky človek použije, aby sa dostal tam, kde sa chce dostať. Ale to už záleží na charaktere človeka.
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 332 | 23.10.2009 16:18MH | Krajina: GB
7. Hakel je výbušný
Tu budem opakovať môj príspevok č. 281
Samozrejme predseda musí byť reprezentatívny, s čím osobne si myslím, že nemám problém. Ak ma niekto pozná trochu výbušného, tak je to len preto, že už niekoľko rokov sa stále na konferenciách hovorí stále o tom istom a výsledky ako keby nikde neboli.
Ja určite nie som človek, ktorý bude ospevovať veci, keď raz všetci vieme, že to tak nie je. Ja sa snažím hovoriť k veci a konštruktívne, pričom vo všetkých svojich príspevkoch sa snažím rovno dávať aj konkrétne návrhy na riešenie problému.
Samozrejme, niekedy sa každý dostane do situácie, keď už niekoľkoročná snaha jednotlivca nemá žiadne výsledky, prípadne minimálne, až ste z toho frustrovaný, že to naozaj nikde nevedie. Vždy pri takýchto pocitoch si spomeniem na ľudí, ktorí chodia na konferencie už desaťročia a radšej si posedia v City Hoteli na kávičke v bare, než by sedeli v hlavnej sále. Ja ich už aj chápem po toľkých rokoch, veď možno vybavia viac pre svoje komunity, než by presedeli počúvaním príspevkom, ktoré sú po väčšine stále o tom istom (opise činností jednotlivých spolkov). No stále si myslím, že sa to dá zmeniť v prospech všetkých.
A potom keď ešte počujete oslavné príspevky, kedy niektorí predstavitelia zavádzajú komunitných lídrov o ich výsledkoch a aktivitách, vtedy si myslím, že treba zasiahnuť aj ráznejšie. Ja si veľmi dobre uvedomujem, že predstavitelia komunít nemajú šancu vidieť a vedieť čo sa naozaj deje na Slovensku, prípadne v SZSZ, keď prichádzajú poniektorí na Slovensko len raz za rok ak nie ešte sporadickejšie. Preto si myslím, že ľudom treba otvoriť oči. A toto môže byť pre určitých ľudí trochu impulzívne.
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 333 | 23.10.2009 16:19peter | Krajina: CZ
Reakcia na príspevok č. : 329
Ozaj, aky bol ciel navstevy SZSZ v Izraeli? Je tam nejaky slovensky spolok? Alebo sa tam vytvoril narychlo novy virtualny spolok pre zvysenie prefencii pana predsedu na VZ? Budem zvedany na odpoved, najneskorsie na VZ v Bratislave.
Peter z Prahy
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 334 | 23.10.2009 16:26MH | Krajina: GB
8. Hakel chce peniaze na svoj Skmagazin
Tu budem znovu opakovať svoj príspevok č. 103 a kúsok z príspevku č. 99, kde vysvetľujem viac o projekte SK Magazine.
Nak si každý urobí svoj vlastný názor prečo sa snažíme aby SK Magazine mohol ďalej pokračovať, napriek tomu, že niektorým ľuďom to akosi prekáža, vidia v tom iba môj osobný súkromný biznis, a myslia si, že úspech projektu je založený iba na peniazoch.
Tento projekt žije v Slovenskom centre a kým bude fungovať Slovenské centrum a ľudia, ktorí ho vedú bude žiť aj SK Magazine.
My, ako aj najvyšší ústavní činitelia SR, v ňom vidíme medzinárodný mediálny krajanský projekt, ktorý má potenciál vychádzať v rôznych mutácia a prezentovať aj iné krajiny ako UK, SK, IRL. Pritom zároveň pomáhať aj Slovensku pri profesionálnej prezentácii v zahraničí a tak nadviazať aj na aktivity novovzniknutej Rady pre jednotnú prezentáciu Slovenska v zahraničí, ktorej predsedá premiér SR R. Fico.
Viac o projekte SK Magazine:
Na povznesenie sebavedomia slovenskej komunity a upevnenie hrdosti na Slovensko ma slúžiť aj vydávanie časopisu SK Magazine. Časopis vydávame v anglickom a slovenskom jazyku, ktorý môžete nájsť aj na www.skmagazine.eu
Najvyšší ústavní činitelia sa vyjadrili o ňom takto, citujem:
„SK Magazine je cenným informačným materiálom pre slovenských a zahraničných čitateľov. Propagácie našej vlasti nikdy nie je dosť, navyše keď sa robí na vysokej úrovni, pestro, pútavo a obsažne. SK Magazine šíri do sveta posolstvo o Slovensku, čo si vážim a oceňujem.“
Ivan Gašparovič
Prezident Slovenskej republiky
„Ministerstvo školstva SR mimoriadne oceňuje uvedený projekt, ktorý určite významným spôsobom prispeje k širšej propagácii Slovenska nielen vo Veľkej Británii, ale aj ďalších európskych krajinách.“
Ministerstvo školstva SR
„Veľvyslanectvo Veľkej Británie v Bratislave považuje SK Magazine za veľmi dôležitý zdroj pri vytváraní užších vzťahov medzi Veľkou Britániou a Slovenskou republikou.“
Michael John Wyn Roberts
HMA Ambassador to Slovakia
Tlačíme ho v náklade 10-tisíc, vychádza každé dva mesiace, doteraz sme vydali sedem čísel. Pri formovaní jeho obsahu sme mali na zreteli rovnocenne mapovanie života v krajanskej komunite i propagáciu Slovenska. Časopis prináša informácie o Slovákoch, ktorí vo Veľkej Británii niečo už dokázali (a predstavujeme aj našu komunitu v Írsku), aj o Slovensku. Vychádza dvojjazyčne, aby sme si cibrili angličtinu medzi sebou.
Viac ako polovicu nákladu distribuujeme na Slovensko, propagujeme ho na všetkých úrovniach verejnej a štátnej správy, v obchodných spoločnostiach, organizáciách cestovného ruchu. SK Magazine používajú ako učebnú pomôcku na anglickom jazyku vo viacerých slovenských školách, pretože popri slovenských reáliách majú v ňom informácie aj o britskej kultúre. Týmto sledujeme aj pochopenie mladej slovenskej generácie so životom Slovákov žijúcich v zahraničí.
A zároveň ho formujeme ako mostové prepojenie s Veľkou Britániou. Kanály vytvárame cez našu ambasádu v Londýne, cez slovenské spolky v Británii, pričom ho distribuujeme na slovenské zastupiteľské úrady po celom svete. Chceme sa predstaviť čo najširšiemu okruhu Britom. Aby sme oslovili strednú a vyššiu vrstvu s vplyvom, obraciame sa na britské obchodné komory, biznis centrá, úrady, knižnice, špičkové hotely. Viac o distribúcii tu http://www.skmagazine.eu/info/read/1
Dalo by sa preto predpokladať, že o ňom vedia mnohí vplyvní ľudia. Veľkorysejšiu podporu tohto projektu, okrem morálnej, sa nám však doteraz nepodarilo nájsť.
Ba pripadá mi až absurdné, keď sa z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) po dvoch rokoch vychádzania časopisu oficiálne pýtajú, ako by sme vedeli prezentovať Slovensko v zahraničí, aby mohli podať správu Rade pre jednotnú prezentáciu Slovenska v zahraničí.
Po nenaplnených prísľuboch sme sa ocitli v situácii, keď s ohľadom na nedostatok finančných prostriedkov zvažujeme vydávanie SK Magazinu prerušiť. Nepripúšťame však jeho zánik.
Na porovnanie len dodám, že Česká republika na jeden slovenský komunitný časopis dáva zo svojho rozpočtu 1,5 až 2 milióna českých korún a majú tam tri časopisy určené pre Slovákov, pričom jednotlivé časopisy ešte dostávajú finančné dotácie v státisícoch korún od ÚSŽZ.
Presné čísla si môžete stiahnuť v AKTUALITÁCH zo dňa 28.09.2009 názov aktualite je:
Dotácie Slovákom v Čechách - http://zahranicnislovaci.sk//aktuality
Na náš magazín išlo v r. 2009 z ÚSŽZ 170 tisíc Sk, teda 5643 eur.
Žeby to bolo spôsobené mojim kritickým vystúpením na poslednej Stálej konferencii ÚSŽZ k jeho činnosti v novembri 2008?
Moje 2 vystúpenia si možete pozrieť na youtube.com alebo na týchto linkách:
Príhovor za Slovenské centrum Londýn
http://www.youtube.com/watch?v=B5rh2amDEf4
Výhrady SKC Londýn k činnosti ÚSŽZ
http://www.youtube.com/watch?v=-m39-OW_ILw
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 335 | 23.10.2009 16:54oci | Krajina: CZ
Reakcia na príspevok č. : 333
Tak toto by zaujímalo aj mňa.
Počul som, že sa tu p. Skalský znovu ‘‘vyšvihol v plnej svojej kráse’’ aj so svojimi spôsobmi.
Ale na to by asi vedel najlepšie zodpovedať Rv. D. Tóth, ktorý to celé organizoval.
P. Skalský aj s jeho ľudmi sa iba ‘‘zviezli na jeho aktivite.’‘
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 336 | 23.10.2009 18:03MH | Krajina: GB
Reakcia na príspevok č. : 297
Milí pán Boleráz,
Neviem, kto Vám povedal, že chcem rozdeliť SZSZ a založiť si nové združenie s p. Klimom.
Ja určite ten záujem nemám, keďže kandidujem na predsedu SZSZ. A čo sa týka p. Klima, tak to sa musíte spýtať jeho.
No myslím si, že SZSZ už v určitej rovine rozdelené je a to najmä vďaka spôsobu komunikácie pána predsedu Skalského.
Prepáčte, ale volať svojich dobrovoľne platiacich členov SZSZ, ktorí iba poukazujú na prešľapy vedenia SZSZ a majú veľké pochybnosti o naozaj serióznom vedení SZSZ, štekajúcimi psami, to sa mi zdá dosť nevhodné s pozície pána predsedu.
Ďalej stanovisko p. Liptáka, kde hovorí, že síce bude ľutovať ak niektorí nespokojní členovia odídu, ale bude to lepšie pre SZSZ. To tiež hovorí samo za seba.
SZSZ musí byť v budúcnosti otvorené aj kritike a zabezpečiť otvorenú komunikáciu na všetkých úrovniach jeho štruktúr. Iba tak sa dá zabezpečiť efektívne fungovanie SZSZ.
Čo sa týka bieleho koňa a vzťahmi s Úradom, na to odpovedám v predošlých príspevkoch.
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 337 | 23.10.2009 20:12AG | Krajina: SE
Reakcia na príspevok č. : 336
Stekajucich psov vytmavil protestom p. Skalskemu jeden pan z Nemecka. Predsedova typicka reakcia bola, ze ho zacal poucovat slovnikom slovenskeho jazyka, len aby odputal od meritu protestu. Ved je zname, ze je to jeho styl.
Aj pana Luptaka mi je v podtate luto, ako sa nechal proti jeho presvedceniu predsedom prerobit a zneuzit.
Vedenie SZSZ musi byt samozrejme otvorene aj kritike, aj ked sa to sucastnemu vedeniu nepaci. Pani zabudate ze uz nezijeme v totalite, kde si kazdy musel davat pozor co povie.
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevku