Príspevok č.: 513 | 06.03.2010 10:32map | Krajina: FR
Reakcia na príspevok č. : 512
Odpoveď je veľmi prostá a učia sa o tom žiaci už od základnej školy. Ide o základné ľudské právo a povinnosť, ktoré platí v každej demokratickej spoločnosti na celom svete. Je nielen odrazom Všeobecnej deklarácie ľudských práv, ale i množstva ďalších medzinárodných a národných ústavných dokumentov. Myslíte si, že občan žijúci mimo hraníc svojej vlasti má mať menej občianskych práv ako občan žijúci na Slovensku ? Prečo si myslíte, že volebné právo sa týka len Slovákov a Sloveniek, a čo ostatní občania Slovenskej republiky inej národnosti, ktorí žijú v zahraničí ? Začneme práva občanov deliť na tých, ktorí sú alebo nie sú Slováci, na tých ktorí žijú na Slovensku a tých ktorí žijú v zahraničí , na katolíkov, luteránov, židov, ľavicových, pravicových, atď. Chápete aká je Vaša otázka absurdná, diskriminačná a nebezpečná. Takúto otázku si nikdy nepoloží Američan, Francúz, Nemec, Maďar, môže si ju položiť len ten, ktorý necíti svoju vlasť. Že by v tom prípade išlo o slovenský anachronizmus, spojený so symptómom nedostatku vedomia o vlastnej štátnosti, či syndrómom jej spochybňovania ?
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 514 | 08.03.2010 01:41Maros K | Krajina: IE
Pan Kalna, nikto nechce zasahovat do politickeho diania. Chceme zasahovat do fungovania statu a mat vplyv na veci, ktore sa nas tykaju, aj ked “viac-menej” nezijeme na Slovensku. Na politiku vacsina z nas kasle. V Irsku na trapi hlavne zdravotne poistenie, ktore je v EU nedomyslene a danove predpisy, resp. spravanie sa danovych uradov na Slovensku. Momentalne sme “len” Slovaci v zahranici, vysokou volebnou ucastou chceme ukazat zaujem, ochotu a zodpovednost. Nie je nam jedno, co bude so Slovenskom. Nebudem tu vypisovat okridlene slova o ustave a mojich pravach. Mam moznost volit, tak volit budem. Vo firme si vedenie zvolit nemozem, ale ak mam na to moznost na inej urovni, tak to len privitam. S praktickym pozdravom z Dublinu, Maros K.
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 515 | 15.03.2010 21:45dalibor.kalna | Krajina: CH
Reakcia na príspevok č. : 513
Dobry vecer pan/pani…. XXX,
dakujem za vasu reakciu na moju otazku. Namiesto ohanania sa pravami a povinnostami by sme sa mali radsej spytat, preco sme vlastne Slovakmi v zahranici? Utiekli sme kvoli strachu o svoj zivot, alebo sme zapredali svoju vlast za vidinu vacsieho zarobku, alebo sme utiekli sami pred sebou? Je jednoduche byt velkym vlastencom spoza hranic, vsak? Myslim, ze moja otazka nie je ani absurdna, ani diskriminacna a uz vobec nie nebezpecna. Ak sa nou citite ohrozeny, alebo diskriminovany, tak potom nieco s vami nie je v poriadku… :-)
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 516 | 15.03.2010 21:49dalibor.kalna | Krajina: CH
Reakcia na príspevok č. : 514
Dobry vecer pan Maros K.,
nechapem, preco ludia odidu zo svojej milovanej vlasti a potom este ocakavaju, ze sa o nich ich milovana vlast bude starat. Neda sa sediet na dvoch stolickach. Ak zijete v Irsku, tak by bolo podla mna vhodne zaujimat sa o volby v Irsku, nie?
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 517 | 17.03.2010 01:18MH | Krajina: GB
Vazeny p. Kalna,
Ja zijem v Anglicku uz 10 rokov. Prisiel som sem preto, lebo mi Slovensko v danej situacii nedavalo moznost si zarobit na vlastny byt, aby som si v buducnosti mohol zalozit vlastnu rodinu a mal s nou kde byvat a nebyt odkazany na svojich rodicov, ktori si nemohli dovolit mi nieco take poskytnut. Po dalsie som mal moznost sa naucit aj jazyk, nakolko na zakladnej skole 29 ziakov z 30 bolo za anglictinu, avsak kvoli nedostatku ucitelov anglickeho jazyka sme sa museli ucit nemcinu. Cize za mojich odchodom bol mix okolnosti, ktore zavazili pre vycestovanie do Anglicka.
Do Anglicka som prisiel na 2 roky podla viz a uz som tu 10 rokov. Vacsina Slovakov zijucich v Britanii, co sa odhaduje na okolo 100 000, sa v dlhodobom horizonte planuje vratit na Slovensko.
Nemyslim si, ze vacsim Slovakom som iba za hranicami. Ja som posobil niekolko rokov vo folklornych suboroch na Slovensku, precestoval som vdaka nim pol sveta a prve co som urobil, ked som prisiel do Anglicka, tak som si kupil harmoniku a hladal moznosti svojho uplatnenia vo folklore aj v Londyne. Cez hudbu som sa dostal k praci pre komunitu a prezentacii Slovenska, pretoze som si uvedomil, ze je tu obrovska priepast a zaroven potencial, ktory stat este doposial nevyplnil alebo nevyuzil.
Dalej, ako obcan EU nemam pravo volit v parlamentnych volbach vo Velkej Britanii. Cize to je tiez dalsi dovod, preco sa zaujimam o dianie na Slovensku a urcite vyuzijem svoje volebne pravo.
Snazime sa Slovakov v zahranici aktivovat a informovat, aby vyuzili svoje pravo, ktore im ich stat zarucuje, pretoze velka vacsina o tom ani nevie, ze mozu volit zo zahranicia. Ci uz vyuziju svoje pravo alebo nie, to je na nich. Ale nak sa rozhodnu s vedomim, ze take nieco mohli spravit.
Niekolko krajin uz davno poskytuje toto pravo svojim obcanom zijucim v zahranici ako napr. Velka Britania, Francuzsko, Taliansko, Chorvatsko a ine, pricom robia vsetko preto, aby aspon tymto sposobom stale vytvarali urcite prepojenie so svojimi obcanmi aj ked dlhodobo neziju v krajine svojho povodu. Dovolim si tvrdit, ze im ide urcitym sposobom aj o zachovanie identity svojho naroda, kedze Britania bojuje s velky prilevom imigrantov zo zahranicia a vela Britov sa vystahovava z Britanie do Spanielska alebo Francuzska. Cize ide aj o urcitu motivaciu svojich obcanov, aby nazavrhli na svoju krajinu ktorej boli, su a vzdy budu sucastou a stale sa zaujimali o dianie v Britanii. Dokonca Britania poskytuje, ze za vas moze odvolit aj niekto iny koho splnomocnite vid viac na http://www.aboutmyvote.co.uk/register_to_vote/british_citizens_living_abroad.aspx
Dalej niektore krajiny ako Taliansko, Francuzsko pustia zastupcov svojich obcanov zijucich v zahranici do svojch senatov alebo parlamentov a to nie v malom pocte, niektori aj 7 az 12 zastupcov. Svojich obcanov vidia ako nositelov kulturnych hodnot danej krajiny, co im urcite pomaha aj pri roznych obchodnych alebo zahranicno politickych lobingoch, co kazda krajina v obdobi globalizacie potrebuje viac a viac. O takomto pristupe na Slovensku mozme zatial len snivat.
Po dalsie Slovaci zijuci, pracujuci alebo studujuci v zahranici financne prispievaju do statneho rozpoctu aj ked ziju mimo hranic SR. Velka cast si plati socialne alebo zdravotne poistenie, povazuju slovenske zdravotnictvo este stale lepsie ako napr. v UK, pripadne si sporia na dochodok, lebo vsetko nasvedcuje tomu, ze ak si neusetrite pocas svojho zivota, tak stat uz o 30 rokov ani na dochodok nebude mat a to neplati iba pre Slovensko. A poniektori platia aj dane Slovensku. Po dalsie svojim rodinam posielame dost velke peniaze na to, aby nam mohol niekto vykricat, ze sa nemame starat do vnutrostatnej politiky SR, ked tam dlhodobo nezijeme. A poviem aj priklad nasich prispevkov.
Slovaci zijuci, pracujuci alebo studujuci v zahranici len v roku 2006 poslali na Slovensko cca 1,07 miliardy EUR, v prepocte 32,2 miliard SK, co tvori 2% hrubeho domaceho produktu Slovenskej republiky.
Respektujem vas nazor, ze asi nie ste za to, aby Slovaci zijuci v zahranici volili. Je to kazdeho pravo, na Slovensku takych zije aj ja jaaaj a nemusia zit ani v zahranici.
Ja to pravo mam, vyuzijem ho a budem ho odporucat dalej.
Prajem pekny den
Martin Hakel
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevkuPríspevok č.: 518 | 18.03.2010 08:48map | Krajina: FR
Reakcia na príspevok č. : 515
V žiadnom prípade som nemal a nemám v úmysle niekoho urážať, len preto, že má iný názor. V demokratickej spoločnosti má každý právo na svoj názor a jeho názor je rovnocenný, ako názor toho druhého. Žiaľ v tomto prípade ide pravdepodobne o nedorozumenie a možno aj o provokáciu, preto nevidím dôvod ďalej pokračovať v tomto neproduktívnom verejnom dialógu. Ak si kladiete otázku a neviete prečo ste Slovákom v zahraničí, tak zrejme máte problémy aj s tým, aby ste pochopili, prečo by občan Slovenskej republiky žijúci v zahraničí nemal využiť svoje občianske a volebné právo a využiť ho pri nastávajúcich parlamentných voľbách na Slovensku. Ako ukazuje skúsenosť a poznanie, občania iných štátov ktorí žijú v zahraničí, väčšinou nemajú takéto problémy a ako patrioti si uvedomujú a vedia kam patria
Prajem Vám všetko najlepšie a pekný deň
Registrujte sa alebo sa Prihláste pre pridanie príspevku